Bhagawan Nityananda

 

Bhagawan Nityananda († 1961), ook bekend als Bade Baba (oudere Baba), is in West- en Zuid-India vermaard als een van de grote hedendaagse heiligen. Hij was de Guru van Swami Muktananda. Deze zei vaak dat Bhagawan een janma Siddha was, een geboren Siddha of volmaakte yogi.

 

In zijn jonge jaren leefde Bhagawan Nityananda in afzondering in afgelegen gebieden in Zuid-India. In de jaren dertig vestigde hij zich in het dorp Ganeshpuri in de Indiase deelstaat Maharashtra. Daar was het dat hij, op 15 augustus 1947, Swami Muktananda shaktipat gaf, spirituele inwijding. Enige jaren voor zijn dood gaf hij Swami Muktananda, later veelal Baba genoemd, opdracht een ashram te bouwen op een paar kilometer afstand van zijn eigen verblijfplaats. Dit werd de moeder-ashram van Siddha Yoga-meditatie, nu bekend als Gurudev Siddha Peeth.

 

Gurumayi Chidvilasananda, het huidige hoofd van de traditie van Siddha Yoga-meesters, blijft Bhagawan Nityananda eren als de hedendaagse bron van deze traditie. De tempels voor Bhagawan Nityananda in Shree Muktananda Ashram in de staat New York en Gurudev Siddha Peeth in Ganeshpuri fonkelen van de intense spirituele energie.