Seva

 

"Divine love is attained by the continual offering of worship in action, which is service that is free from motives."

"Goddelijke liefde wordt bereikt als alles wat je doet verering wordt, als je onbaatzuchtig dienstbaar bent."

 

-uit 'Enthusiasm'
van Gurumayi Chidvilasananda

 

Er is een gezegde dat het gemakkelijk is een heilige te zijn op een bergtop, maar dat de ware test komt als je terugkeert naar de marktplaats. Op het pad van Siddha Yoga testen we onze verworvenheden en verfijnen we ons begrip door het beoefenen van onbaatzuchtige dienstbaarheid, seva. Als we in een spirituele omgeving met anderen samenwerken, hebben we een praktisch middel om de lessen van Siddha Yoga om te zetten in daden.

Als we seva beoefenen, doen we onze dagelijkse dingen - of het nu koken is, schoonmaken, lesgeven of werken op de computer - met een focus op het Zelf, heel bewust. Siddha Yoga-studenten offeren hun seva tijdens Siddha Yoga-retraites, in meditatiecentra en ashrams. In alles wat ze doen is de liefde voelbaar.

In haar boodschap voor het jaar 2000 sprak Gurumayi Chidvilasananda over 'ononderbroken liefdevolle dienstbaarheid" als een manier om datgene wat ons weghoudt van de constante ervaring van goddelijke liefde, op te doen lossen. Als we onszelf een houding van dienstbaarheid aanleren, leren we hoe we al ons dagelijks werk tot dienstbaarheid aan God kunnen maken; alle aspecten van ons leven worden yoga. Uiteindelijk zullen we begrijpen dat dienstbaarheid aan de mensheid en dienstbaarheid aan God één en hetzelfde zijn.

Onze organisatie kan niet bestaan zonder sevisten. Sevisten zijn Siddha Yoga studenten die hun seva, hun belangeloze dienstverlening, aanbieden. Op dit moment zijn er diverse seva's beschikbaar. Je kunt je seva aanbieden door dit te melden, bijvoorbeeld in een Siddha Yoga-centrum, bij een chant- en meditiegroep of via de e-mail: secretariaat@siddhayoga.nl. Dank je wel!